Är vi svenskar verkligen klimatsmarta?

Vi svenskar får ständigt höra att vi ligger hästlängder före alla andra när det kommer till vårt miljötänk. Att vi är bland de mest medvetna, framåtsträvande och banar väg för andra länder som klimatexempel. I modeindustrin är vi innovativa pionjärer som tar fram hållbara alternativ och driver forskningen framåt.

Vi är ju rätt duktiga på att prata om problemen och ut finna lösningar. Men hur pass duktiga är vi svenskar på att agera klimatsmart egentligen?

altKlimatpåverkan och toxicitet av våra plagg, Mistra Future Fashion, 2019

Hela 70 procent av ett plaggs klimatpåverkan sker under produktionen(!) och just därför så är det viktigt att vi tillsammans försöker återanvända de kläder som redan finns. Logiskt sett borde vi svenskar som förebilder, pionjärer och klimatkämpar(!) även vara världsbäst på att agera miljösmart; laga våra kläder, göra remakes, shoppa secondhand och ordna klädbytardagar. Men är vi verkligen det?

Vi träffade Malin Wennberg från Mistra Future Fashion, ett forskningsprogram inom hållbart mode, för att ta reda på hur det faktiskt ligger till.

Med er hjälp vill vi nu att fler ska få upp ögonen för secondhand! Med Tise så vill vi visa att secondhand är minst lika snyggt (om inte snyggare...😉), prisvänligt och lättillgängligt, som de nya kläderna från butikerna. Vi ser även att secondhand-marknaden måste bli mer komplett, med fler storlekar och stilar - det ska finnas något för alla!

Hur löser vi problemet? Ensam är inte stark - men om vi alla t.ex. skulle dela med oss av våra unika garderober skulle det ha en enorm påverkan på utbudet. Tänk bara vilken variation vi skulle få in!

Och om vi alla tog till vår kreativa ådra för att fotografera plaggen - precis som vi idag gör på sociala medier - skulle vi garanterat få till mycket snyggare bilder än vilken reklamkampanj som helst. Och hur kul är det inte att experimentera med foton? 📸

Så vårt tips till dig är att gå bananaz på din Tise! Lägg upp dina bästa outfitbilder så du inspirerar andra till att göra detsamma 🙌

alt

Tillsammans revolutionerar vi secondhand!

Läs mer om Mistra Future Fashion här:
http://mistrafuturefashion.com/

Och forskningen kring den svenska marknaden för secondhand:
http://mistrafuturefashion.com/the-swedish-market-for-pre-owned-apparel/